En agost figues, most... i un nou bolletí dels Cursos de Lo Rat Penat Vore en el navegador 

🏖️ Edició fresqueta per a la caloreta...

Bolletí dels Cursos de Lo Rat Penat - Número 2

¡Hola a tots els nostres llectors!

El passat 28 de juny, durant la clausura dels cursos de Lo Rat Penat, llançàrem el nostre primer bolletí electrònic, fruit de l'esforç colectiu dels nostres alumnes. Hui, en molt d'entusiasme, vos presentem el segon número, perfecte per a gojar durant est estiu.

En este bolletí, Mª José Julio i Llopis nos oferix un resum de la cerimònia de clausura i atres activitats de Lo Rat Penat.

Antonio Moreno i Martínez nos du fins a Notting Hill, descobrint que és molt més que una porta blava. Ampar Soriano i Doménech nos convida a passejar pel barri del Mercat en Valéncia, mentres que Lucas Grao i Silvestre resenya l'obra “Besyaya Güelfa”.

Edu Vanacloig i Madueño reflexiona sobre el desig de ser estúpit, un artícul filosòfic que no vos deixarà indiferents.

En l'àmbit de la medicina, El mege del fege nos explica qué és el SIBO, i Ángeles Viñas i Gimeno, cóm evitar el “colp de calor”.

Lucas Grao i Silvestre nos recorda l'èpica participació de Bernardo Ruiz Navarrete en el Tour de França de 1952. Chemi Martínez i Villalva nos introduïx en la gàbia de Faraday, i Bernat López i Galiana nos relata el paper dels Minyons, la guàrdia valenciana.

Esperem que vos agrade este segon número. ¡Feliç llectura i feliç estiu!

🗓️ Events i activitats (juliol 2024)

Per Mª José Julio Llopis

Resumim les activitats del més de juliol, promogudes per Lo Rat Penat o que han contat en la participació de l'entitat.

📰 Artículs

Clausura dels Cursos de Lo Rat Penat 2023-2024

Clausura dels Cursos de Lo Rat Penat 2023-2024

Per Mª José Julio Llopis

Un any més, i ya en van setantaquatre, Lo Rat Penat ha impartit els Cursos de Llengua i Cultura Valencianes, sobre la base de les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i dirigits ad aquelles persones que s’interessen per deprendre i conéixer millor el nostre idioma i l’identitat pròpia que el caracterisa. La carcassa final, com sempre, ha segut la celebració de la finalisació d’estos en un acte de clausura, que va tindre lloc el passat 28 de juny en la mateixa sèu de la centenària institució.

Notting Hill, més que una porta blava

Notting Hill, més que una porta blava

Per Antonio Moreno Martínez

¿Creus que és fàcil entropeçar en l’actriu dels teus ensomis i tornar a començar? Tot és possible en el mercat de Portobello Road, en el mateix cor de Notting Hill, «el lloc a on es compra i es ven fins el sol».

Passejant pel barri del Mercat

Passejant Valéncia: El barri del Mercat

Per Amparo Soriano Doménech

El barri del Mercat perteneix també a Ciutat Vella; el nom li ve del Mercat Central, situat en l'antic convent de la Magdalena. Està comprés entre el carrer dels Cavallers i el primer tram del carrer de Sant Vicent Màrtir, carrer de la Bosseria i avinguda de l’Oest. Coneixerem els carrers, places i monuments, museus, escultures més importants. ¡Acompanyeu-nos!

La llibreria valenciana:

La llibreria valenciana: "Besyaya Güelfa", de Lucas Grao

Per Adela Aragón Feced

Si Besyaya Güelfa és novela valenciana ambientada en Terol, és també narració terolana d’influències valencianes, puix el seu autor és producte d’abdós territoris encadenats històricament i és, a la fi, eixa certea personal, la que este noveliste aporta a l’imaginari d’un agrest paisage, al que es sent unit per l’invisible cordó umbilical que el lliga a l’àrida terra.

Voldria ser estúpit

Voldria ser estúpit

Per Edu Vanacloig

L’estupidea no és un defecte intelectual sino humà. N’hi han que són d’un intelecte notablement àgil, pero estúpits, i uns atres que són intelectualment prou trompellots, pero tot manco estúpits. Un mege, un advocat o inclús un professor d’universitat perfectament podrien ser estúpits; ilustrats en la seua matèria, pero estúpits.

SIBO ¿És or tot lo que lluïx?

SIBO ¿És or tot lo que lluïx?

Per El mege del fege

El budell gros està ple de bactèries: 10.000 millons per cada gram de femta... ¡Ufff! Pero el budell prim ne té un número prou més reduït, i si proliferen en excés poden causar problemes. No obstant, hui en dia les rets socials han sobrediagnosticat el SIBO, de tal manera que han saturat les consultes del mege de família i de digestiu.

Colp de calor: qué és i cóm podem evitar-lo

Colp de calor: qué és i cóm podem evitar-lo

Per Mª Ángeles Viñas Gimeno

El colp de calor és una emergència mèdica que se caracterisa per un increment de la temperatura central per damunt dels 40ºC. Si no se diagnostica pronte, o be no es tracta de forma correcta, la taxa de mortalitat és alta, ya que pot produir una disfunció multiorgànica. Per tant, la prevenció d'esta patologia és fonamental.

Bernardo Ruiz Navarrete: èpica valenciana en el Tour de 1952

Bernardo Ruiz Navarrete: èpica valenciana en el Tour de 1952

Per Lucas Grao i Silvestre

Dins del món del ciclisme espanyol, el valencià Bernardo Ruiz Navarrete està considerat com el primer corredor professional a nivell internacional. Est oriolà de naiximent, vixqué el final de l’era èpica i l’escomençament del ciclisme modern, protagonisant en primera persona alguns dels moments més excelsos d’este deport.

No és roïn estar com una gàbia si és de Faraday

No és roïn estar com una gàbia si és de Faraday

Per Chemi Martínez i Villalba

Pot ser que pensar en una gàbia ens duga a la ment que estem tancats i en ausència de llibertat, pero tenim el cas a on una gàbia és un espai per a protegir-nos dels camps magnètics que es poden generar dins de la gabia al mateix temps que se protegix lo que n’hi ha dins dels elements exteriors que poden alterar lo que es vullga protegir.

El paper dels Minyons: la guàrdia valenciana

El paper dels Minyons: la guàrdia valenciana

Per Bernat López Galiana

Encara que els catalans i vascs presumixquen de cossos propis de Seguritat, és a dir, policia autonòmica, la veritat és que en el Regne de Valéncia tinguérem policia pròpia molt abans que ells.

I fins ací l'edició de hui. 📧 ¡Nos veem en el teu correu!

Lo Rat Penat

C/ Trinquet de Cavallers, 9, Valéncia

Estàs rebent este bolletí perque t'has subscrit en algun moment, pero pots donar-te de baixa si no vols seguir rebent-lo.

Vullc donar-me de baixa

Sent by MailerLite